Planten en struiken van onze tuinders

  Callicarpa
     callicarpaDe meeste callicarpa´s zijn tropische heesters maar sommige kunnen op een beschutte standplaats een niet te strenge winter overleven. De hoogte is 1,75 meter, de bloeiperiode is in juli maar dit zijn onopvallende bloemen. In de herfst hebben zij prachtige paarse bessen. De heester vraagt zon of halfschaduw en goed afwaterende grond. In het voorjaar de door de vorst beschadigde takken afsnijden tot het gezonde hout.


 

Baptisia australis - Indigolupine
     indigo lupine bijgesnedenDe indigolupine is een violetblauwe plant met lupineachtige bloemen. De hoogte is 1,00 - 1,50 meter, de bloeiperiode is in juni - juli. De plant vraagt volle zon en voedselrijke droge grond. Komt traag op gang, vast laten staan. Is diep wortelend en daardoor slecht te verplanten. Sterft in het najaar af, eind voorjaar aanaarden.


 

 Hemerocallis neyron Rose - Eendagslelie
     hemerocallis_neyron_roseDeze eendagslelie heeft frambooskleurige bloemen met een opvallende witte verticale lijn over elk bloemblad. De bloemen hebben een doorsnee van 12 cm. De hoogte is 75 cm, de bloeiperiode is in augustus - september. Deze variëteit is bladverliezend. Het is een aanrader om naar kwekerij Joosten in Rutten te gaan. (http://www.kwekerij-joosten.nl/)

 


Phuopsis stylosa
     phuopsis_stylosaDeze plant heeft geen Nederlandse naam. Het is een bodembedekker met roze ronde bloemen die goed in toom te houden is. De hoogte is 20 - 30 cm, de bloeiperiode is van juni tot augustus. De plant vraagt zon en humusrijke grond. Regelmatig bijmesten en uitgebloeide bloemen verwijderen. Het afgestorven blad pas na de winter afknippen.

 

 Lupinus - Lupine
     lupine2De lupine is in vele kleuren te koop, geurend en niet-geurend. De hoogte is 0,90 - 1,00 meter, de bloeiperiode is in mei. Het is een makkelijke plant, helaas wel luisgevoelig. De bloemstengels na de bloei tot de grond afknippen voor een tweede bloei.

 

 

Sanquisorba obtusa - Pimpernel
     Sanquisorba obtusa - PimpernelDe pimpernel is in diverse roodtinten en hoogten te koop. Is familie van de roos. Deze variëteit heeft roze bloemen met een borstelvormige bloeiwijze, na verloop van tijd worden ze lichter tot bijna wit. De hoogte is 1 meter, de bloeiperiode is van juli tot augustus. De plant vraagt zon tot halfschaduw. Heeft dikke vlezige wortels die diep de grond ingaan. In de herfst de stengels tot aan de grond afknippen, delen tussen oktober - maart.

 

 Thalictrum delavayi Ankum - Ruit
     thalictrum_delavayi_ankum_-_ruit_dichtbijDeze ruit heeft lichtpaarse kleine droogbloemachtige bloemen. De hoogte is 2,00 meter, de bloeiperiode is van juni tot augustus. De plant vraagt halfschaduw en humusrijke grond die in de zomer niet te droog mag worden. De plant verdraagt wortelverstoring slecht. In de herfst de dorre stengels bij de grond afsnijden.

 Weigelia Bristol Ruby
     weigelia_bristol_rubyDeze veel voorkomende struik heeft lichtroze bloemen. De hoogte is 1,80 - 2,00 meter, de bloeiperiode is in mei - juni. De plant vraagt zon of halfschaduw, groeit overal en is winterhard. De struik de eerste drie jaren niet snoeien daarna elk jaar licht snoeien na de bloei. De bloeitakken inkorten tot op een lager gelegen, naar buiten gerichte en krachtige, zijscheut die op dat moment al begint uit te lopen. De struik bloeit op oud hout, verder kruisende en door het hart groeiende takken wegsnoeien.

 Leycesteria formosa - Fazantenbes
     leycesteria_formosaDeze halfheester is familie van de kamperfoelie en heeft witte bloemen verscholen tussen grote purperrode schutbladeren. Daarna komen er schitterde rode tot zwarte bessen. De hoogte is 1,50 - 1,75 meter, de bloeiperiode is van juli tot augustus. De plant vraagt zon tot halfschaduw en een goede waterdoorlatende bodem die licht zuur tot kalkhoudend is. In winter sterft hij deels af.

  

Paeonia - Pioenroos
     pioenroos_nieuwDe hoofdkleuren van de pioenroos zijn van fel rose tot crème wit. De hoogte is 90 cm, de bloeiperiode is in mei. De plant vraagt een zonnige plek en een voedselrijke grond, liefst kleigrond en stelt wat extra kalk op prijs. De plant houdt er niet van om verplaatst te worden
 

Phlox - Vlambloem

     phlox_nieuwDe phlox is er in allerlei kleuren wit, rose en paars. De hoogte is 0,70 - 1,10 meter, de bloeiperiode is van juli tot augustus. De plant vraagt zon tot halfschaduw en een vruchtbare, goede waterdoorlatende bodem. Sommige soorten verkiezen een zure bodem. In de herfst de dorre stengels bij de grond afsnijden.

 
Erodium manescavii  - Reigersbek
     Erodium_manescavii_2De reigersbek bloeit met mooie rose bloemen. De hoogte is 40 - 50 cm, de bloeiperiode is van juni tot augustus. De plant vraagt een zonnige plek en heeft geen bijzondere zorg nodig.

Klik hier voor adressen en websites van diverse kwekerijen en tuincentra.