Geluidswandeling 'Het Onbetaalbare Geluk' Siegerpark Amsterdam Nieuw-West

Beste Nieuw-West buurt,

Hierbij wil ik jullie op de hoogte brengen van de Interactieve audio-wandelervaring ‘Het Onbetaalbare Geluk’ die wij, Lieve Colsen, Thessa Torsing en Florence Oprinsen, in het Siegerpark -bij jullie om de hoek- te Amsterdam Nieuw-West organiseren. Een kleine verstopte parel aan de Sloterweg dat Nieuw-West meer adem geeft. 

Het Siegerpark is in de jaren 20 aangelegd door Dr. Wilhelm Sieger. Dr. W. Sieger verdiende zijn geld als directeur van de Amsterdamse Chininefabriek (ACF) een farmaceutisch bedrijf die oorspronkelijk de bast van de kinaboom afkomstig van het eiland Java produceerde tot kinine-extract. Dr. W. Sieger bouwde naast de fabriek aan de Sloterweg in samenwerking met tuinarchitect Jan Bosma een bij-vriendelijke tuin in de romantische Engelse landschapsstijl met idyllische vijvertjes en slingerende paadjes. In 1956 verkocht Dr. W. Sieger het stuk grond voor een symbolische gulden (de taxatiewaarde) aan de Gemeente van Amsterdam. Onder de voorwaarde dat het Siegerpark áltijd het Siegerpark zou blijven met zijn originele flora en fauna, een oase van rust, een groenbestemming die voor iedereen toegankelijk is. 

De enorme diversiteit in de flora en fauna met bijzondere exotische bomen nu komen mede door de Universiteit van Amsterdam die in 1954 het park gebruikte als proeftuin voor geneeskrachtige planten. In 1998 is het park ook tot een beeldentuin omgetoverd, doordat er verscheidene bronzen moderne sculpturen werden geplaatst in bruikleen van het Stedelijk Museum Amsterdam. De Gemeente heeft hier altijd een grote steen aan bijgedragen in het onderhouden van het Siegerpark. Toch, heeft het park een kwetsbare positie. In een stad waar veel wordt gebouwd en het kleine groen vaak ruimt voor het grote gedoe. Zo is in 1960 de Rijksweg A4 door het park gelegd wat ervoor zorgde dat het park door de helft werd gesplitst en zijn andere helft verloor. Het blijft een genot voor het oog maar je oorschelpen zijn toe aan wat anders dan voorbij zoevende auto’s en vogels die uit malle macht dat proberen te overschreeuwen. Vandaar dat wij, geboren in Nieuw-Sloten, behoefte voelde om dit project op te zetten.

Omdat Meneer Sieger geen tot weinig geld vroeg voor het park kwamen we tot de conclusie dat het park van onschatbare waarde voor hem was. Onbetaalbaar Geluk. We willen de omgeving, de bewoners, de stad met het park verbinden. We vroegen ons af; wat is onbetaalbaar geluk voor de bewoners uit Nieuw-West en dan ingezoomd op het Siegerpark. Zijn bewoners uit Nieuw-West het eens met Mr. Sieger, is het park van onschatbare waarde of valt daarover te discussiëren? 

Wat hoor je? Met de muziek en Sound Design van Thessa Torsing die d.m.v. vervormde field-recordings uit het Siegerpark de verstopte geluiden groot maakte en de grote geluiden klein, trachten we een extra laag te creëren, een nieuw universum die de oorverdovende Rijksweg A4 doet vergeten. De geluidswandeling doe je samen, in een duo. Samen word je geleid door de voice-over die je routeaanwijzingen geeft en attendeert op bijzondere plekken, sculpturen en flora en fauna. In de geluidswandeling zijn er 4 momenten van rust waar de voice-over stopt en een verhaal m.b.t. het Siegerpark wordt verteld door 4 betrokken bewoners van Nieuw-West die allen op een ander manier verbinding zoeken met het park. 

In de bijlage vinden jullie de poster/uitnodiging. Als het jullie leuk lijkt dan kunnen we de kleine poster brengen/neerleggen/ophangen zodat bezoekers een activiteit hebben in de buurt om naartoe te gaan. Óf denk aan: een Instagram of Facebook post of een plekje in de nieuwsbrief, mits, die er is. Zo niet, vinden we dat helemaal niet erg. Het lijkt ons vooral leuk als je/jullie de geluidswandeling een keer komt wandelen! De wandeling opent begin september 2021.

Bedankt voor de aandacht (het lezen van de mail), ik kijk uit naar een reactie!

Met vriendelijke groet,

Florence Oprinsen

@hetonbetaalbaregeluk.audio

www.hetonbetaalbaregeluk.nl

Terug naar menu ImIdyllische plekjes