Boek 'Volkstuinverhalen'

 

Volkstuinieren, je lust en je leven

Hallo volkstuinbestuur,

De bollen komen op, de bomen lopen uit, het tuinseizoen breekt aan! Wij, Marieke de Geus en Suzanne de Boer, volkstuinieren op Amstelglorie en zijn de afgelopen weken al een paar keer op onze tuinen geweest. Want hebben de vogels nog wel genoeg voer? En hoe hebben Ciara, Dennis en Ellen huisgehouden? 

Van wadi tot wildplukken en wormenhotel

Volkstuinieren is leuk, dat hoeven we u niet te vertellen. Wat misschien wel leuk is om te weten, is dat wij een boek hebben geschreven: Volkstuinverhalen, over het groene stadsleven. Al het mooie van volkstuinieren komt voorbij: zaaien en kweken, koken met onkruid (voor jezelf en voor je tuin), natuureducatie, wildplukken met kinderen, een Air Bee ’n Bee voor solitaire bijen, een levend archief van inheemse planten, wonen in een tiny house, thee uit eigen tuin, koken met eigen oogst of die inmaken om er later van te genieten, composteren voor het hele park, tuinhulpen kweken in een wormenhotel, hergebruik en upcycling, het bijzondere van de Wolkerstuin, waden en wadi’s, begroeide daken en een portret van pioniers in natuurlijk tuinieren. Om al deze initiatieven te ontdekken, te beschrijven en te fotograferen hebben we veel tuinparken bezocht: in en rond Amsterdam, maar we reden ook naar Den Helder, Groningen, Utrecht en Dordrecht. 

De volkstuin heeft de toekomst

Het boek sluit af met een stuk over het belang van de gezamenlijke werkbeurten en de toekomst van de volkstuin. Want dat is de reden waarom wij Volkstuinverhalen schreven: volkstuinders onderhouden een mooi stuk groen dat veel betekent voor de stad en hun bewoners. Ze zijn pareltjes van biodiversiteit, tafeltje-dekjes voor vogels en vlinders. Dat koestergroen moet je niet volbouwen met appartementen. Fred Haaijen, stadsecoloog in Amsterdam en zelf al 35 jaar volkstuinder op park Buikslotermeer, schreef het voorwoord. Hij weet als geen ander hoe volkstuinen bijdragen aan de biodiversiteit en een natuurlijke balans. 

Over de auteurs

Hun tuinhuis werd een schrijvershuis:

Marieke de Geus is bekend van haar blog Volkstuinverhalen, waarin zij schrijft over de avonturen die ze in haar stadstuin beleeft. Met haar verhalen en foto’s heeft ze al menig persoon geïnspireerd ook te gaan volkstuinieren. Volkstuinverhalen.nl
Suzanne de Boer probeert als stadsboerin met Bees, Birds & Butterflies mensen te enthousiasmeren van hun tuin een dierentuin te maken. Beesbirdsbutterflies.nl 

Over het boek

Volkstuinverhalen telt 192 pagina’s gebonden in hardcover, bevat veel tekst en evenzoveel foto’s, en wordt fullcolour uitgevoerd, omdat al het tuinmoois zo het beste overkomt. Het boek verschijnt 16 mei bij KNNV uitgeverij en is voor 21,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandel en via bol.com. 

Nieuwsbrief

Heeft uw volkstuinpark een website en/of verstuurt u aan uw tuinders een nieuwsbrief? Wij zouden het heel leuk vinden als u Volkstuinverhalen als leestip op uw site en/of in uw nieuwsbrief wilt opnemen. De cover van het boek en rechtenvrije beelden vindt u in de bijlage en kunt u naar eigen inzicht plaatsen. Wilt u er dan onderstaande tekst bij vermelden? 

Voorinschrijven

Enthousiaste tuinders kunnen voorinschrijven op het boek. Dat vinden we zó leuk, dat we ervoor zorgen dat ze een gesigneerd exemplaar krijgen. Zo werkt het:

Stap 1 Stuur een mailtje met je naam, het volkstuinpark waar je tuiniert en je tuinnummer naar volkstuinverhalen@gmail.com en laat weten hoeveel exemplaren je wilt ontvangen, dan leggen wij je bestelling voor je apart.

Stap 2 Maak het verschuldigde bedrag over op rekening NL06 RABO 0352 1267 28 tnv S. de Boer. Je hoeft geen verzendkosten te betalen, dus het blijft 21,95 euro per boek.

Stap 3 Wij zorgen ervoor dat jouw bestelling naar jouw volkstuinpark gebracht wordt. 

 

Hartelijk bedankt, we wensen u een mooi tuinseizoen. Ondertussen oefenen wij alvast op onze handtekening!

Suzanne de Boer en Marieke de Geus